Granskning: Fin-nål aspiration punktering biopsi av lymfkörtlar - Smärtfritt förfarande

I det här inlägget vill jag prata om ett sådant förfarande som TAPB-lymfkörtlar. Och om konsekvenserna som kan uppstå efter det.
Förord:

För några månader sedan var mina lymfkörtlar inflammerade och svullna över hela kroppen. Det började med nacken och under dagen gick allting ner, på kvällen var det redan värre under armarna och i ljummen. Jag är naturligtvis fortfarande en alarmist, och naturligtvis i mitt huvud började jag att rulla på det värsta. En månad tidigare blev jag diagnostiserad med problem med sköldkörteln (AIT) och en stor knut, som endokrinologen sa att kontrollera med ultraljudspersonalen "specialist" (varför jag kommer att berätta i parentes senare).
Tja, i allmänhet väntade jag helgen, (sedan allt började fredag ​​kväll) och på måndagen rusade jag till ultraljudet. Vid den tiden var halsen redan öm, körteln ökade och temperaturen var 38+
Läkaren omedelbart utan speciella prefaces satt på soffan, vägrade att titta på de andra resultaten av ultraljudet, med orden "låt oss räkna ut det" började.
Undersökningen började och det första jag hörde: "Varför är du tyst att du har lymfopenopati?" Vid den tiden hörde jag inte ett sådant ord och försökte infoga fem kopecks som jag hade en UT och en nod.
Sedan fick jag en sådan mening och en formulering, nästan citerade:
"Jo, du har också, du har ingen nod, och jag är rädd att detta inte är vårt område redan, jag föreslår att du gör en biopsi med ett vätskeintag från lymfkörteln."
Då slutade jag förstås i några sekunder, jag kom ihåg att de skadade överallt, det kom till min ljung,
dess viktminskning (resultatet av OUT, men vem vet). Jo, i allmänhet tog de mig ljummet, även om jag försökte argumentera för att de skadade och hade ont i halsen, men doktorn insisterade, och jag kom överens.

Om själva förfarandet.
Det kostade 600r. Varade ca 2 minuter, det fanns ingen svår smärta, med lite punktur, det är allt. Men jag hade tur att läget i åtminstone inom ultraljud och kirurgi var riktigt bra, och gjorde biopsin bra. Det verkar som inga konsekvenser, men det verkar bara som.
Vidare, som efter blodprovtagning från en ven. De lägger en flaska alkohol med alkohol, bad om att pressa och komma in i tre dagar. I stället för punkteringen fanns det ett litet hål som läkte på två dagar.

Tja, de faktiska konsekvenserna:
På spåret. dag fick jag verkligen en purulent tonsillit, med en temperatur under 40.
Jag var tvungen att pricka en kurs av antibiotika.
Tre dagar efter proceduren kom resultaten fram till slutsatserna: "Ett besök på onkogenhematologen rekommenderades för att utesluta sjukdomar i lymfkörtlarna" gav glasrutorna sig själva med materialet och det är allt.
Vidare kommer jag att minska, jag kommer bara att berätta vad som hände. Jag donerade dessa glasögon till tre laboratorier, och jag har varit hos många läkare, inklusive två hematologer, och i allmänhet är det här bilden.
Cytologer säger att enligt resultaten av TAPB finns det tecken på Limfomi Khozhkin, men det liknar mycket på bilden av virusinfektioner, de kan inte säga säkert eftersom materialet är dåligt. Ta bara bra med en öppen biopsi, det vill säga excision av lymfkörteln eller en del av den och skickas till hematologer. De ser i sin tur på blodprov och tillståndet av lymfkörtlarna själva, och de säger att det inte finns något att skära, de ökar inte mycket. Som ett resultat gjorde jag en CT-skanning för 11 000, mycket ultraljud, många tester, jag tuggade. Det fanns också skrupelfria läkare som ville tjäna pengar på en borttagningsoperation. Men jag vägrade, och bestämde mig för att bli observerad av en hematolog.
Och som ett resultat svävade diagnosen fortfarande, enligt logiken är det klart att viruset gjordes mitt i halsont, men det är svårt att lugna sig.

I allmänhet, innan du gör denna procedur, tänk tre gånger, var noga med att besöka hematologens doktor, låt honom känna lymfkörtlarna och titta på blodprov. (Jag visste inte ens om detta till resultaten).
Se till att du inte har någon infektion, och då kommer du att springa som jag till läkare med brist på förståelse för vad som händer. Tja, eller var beredd på ett öppet biopsi-erbjudande.

Lymfkörtelbiopsi: finns det ett behov?

Medlem sedan: 29 jan, 2011 Inlägg: 6

Lymfkörtelbiopsi: finns det ett behov?

Kära läkare, jag ber om hjälp, ditt råd är mycket nödvändigt. I början av november, tecken på inflammation i halsen, smärta, urladdning. Jag fästade ingen betydelse för detta och bestämde mig för att det var en förvärring av kronisk tonsillit. Efter några dagar steg temperaturen till 38,7 och ett utslag visade sig på ansiktet och kroppen. Hon skickades till ett sjukhus med infektionssjukdomar, där blodprov för HIV, VH, mässling, rubella, EBV och cytomegalovirus togs. Alla tester är negativa. Blodantal: röda blodkroppar - 4,29; leukocyter - 4,2; monocyter - 12, soe - 12, blodplättar - 124. Biokemisk analys av blod: protein - 66, karbamid - 5,2, kreatinin - 93, kolesterol - 4, alat - 34, asat - 68, amylas - 48, glukos - 2, 7.
Fem dagar efter behandling med prednison och CA-glukonat släpptes med en diagnos av toxidermi. Efter urladdning började purulent urladdning från halsen, smärta i nacken (smärta i nacken var före sjukhusvård). Hon vände sig till en otolaryngolog, hänvisades till ultraljud av lymfkörtlarna i nacken, och lymfadenopati bestämdes. En röntgen av bihålorna togs (allting är rent). Inom tre veckor föreskrevs ingen behandling av ENT, och hon erbjöd sig att ge tillbaka bacposa för flora och svamp. Hon vände sig till en terapeut, som omedelbart hänvisade honom till onkologidispensionen för en hepatolog. En hepatolog, efter att ha undersökt ultraljudets resultat, sätter en biopsi på livmoderhalsen lymfkörteln. L / noder är belägna i den submandibulära regionen, övre-laterala, mitt-laterala områden. Anledningen till detta beslut var uppgiften för läkaren av ultraljudsdiagnostik att i de mid-laterala områdena i nacken enstaka hypoecho-lymfkörtlar med dimensioner på 0,8 x 0,3 och 0,9 x 0,4 med klara konturer, utan någon odifferentierad differentiering, i läget TsDK höger nod med ett enda ställe av blodflöde i parenkymen. Här är rätt hon ber om en biopsi. Jag anmälde mig till ett samråd på Bakhrushevs bröders sjukhus endast den 25 december, de kan inte acceptera det tidigare.

Fråga till respekterade läkare: Har hepatologen fattat rätt beslut? Förfarandet är traumatiskt, det kan finnas negativa konsekvenser. Är ultraljudets resultat så pålitligt och kritiskt? Är det något behov av att göra några ytterligare tester och undersökningar nu före sjukhusvistelse?

Registrering: 10/7/2016 Meddelanden: 4,179

Jag är inte en läkare, för det fjärde året har jag behandlat min far för prostatacancer på scen 4, lite erfarenhet jag har.

Men den biopsin - den mest informativa analysen - jag bekräftar. När det gäller skador - som hans pappa gjorde när cancer var aggressiv och ingen behandling gavs - och ingen förvärring hände, är det bra nålar som tas omedelbart. oroa dig inte, det är inte farligt, annars skulle du inte bli utnämnd.

Medlem sedan: 29 jan, 2011 Inlägg: 6

Tyvärr, i mitt fall kommer det att bli en öppen biopsi, hela lymfkörtan kommer att tas helt, snittet blir stort i mitten av nacken. Det finns många nerver och kärl på nacken, och om de är skadade blir konsekvenserna negativa.

Lymfkörtelbiopsi recensioner

God morgon Vi tog en biopsi av axillär L / C (utåt, det var han som först steg, men senare förstod de själva från analysen att det inte var han som var den första). Diagnosen gjordes omedelbart, NHL, follikel.

Tillagt efter 2 minuter

Hej! L / U som filter, samla smutsiga celler - och växer därför tillbaka där, medan processen pågår.
Hur känner du dig? Idag kommer retuximab att infusera?

Tillagt efter 3 minuter

Hej, och här är en annan i gruppbeskrivning:

- Klinisk grupp I - personer med precancerösa sjukdomar, faktiskt friska:
- Ia - patienter med en sjukdom, misstänkt malign neoplasma (när den slutliga diagnosen är upprättad, tas de bort från registret eller överförs till andra grupper)
- IB - patienter med precancerösa sjukdomar;
- Klinisk grupp II - individer med beprövade maligna tumörer som utsätts för radikal behandling:
- Klinisk grupp III - personer med beprövade maligna tumörer som har fullgjort radikal behandling och är i eftergift.
- IV klinisk grupp - personer med beprövade maligna tumörer, som av en eller annan anledning inte är föremål för speciell antitumörbehandling, men är föremål för palliativ behandling.

Den kliniska gruppen anges nödvändigtvis i patientens diagnos.

I dynamik kan samma patient, beroende på graden av progression av processen och den behandling som utförs, överföras från en klinisk grupp till en annan.

Den kliniska gruppen motsvarar inte på något sätt sjukdomen.

God morgon Vi tog en biopsi av axillär L / C (utåt, det var han som först steg, men senare förstod de själva från analysen att det inte var han som var den första). Diagnosen gjordes omedelbart, NHL, follikel.

Tillagt efter 2 minuter


Hej! L / U som filter, samla smutsiga celler - och växer därför tillbaka där, medan processen pågår.
Hur känner du dig? Idag kommer retuximab att infusera?

Tillagt efter 3 minuter


Hej, och här är en annan i gruppbeskrivning:

- Klinisk grupp I - personer med precancerösa sjukdomar, faktiskt friska:
- Ia - patienter med en sjukdom, misstänkt malign neoplasma (när den slutliga diagnosen är upprättad, tas de bort från registret eller överförs till andra grupper)
- IB - patienter med precancerösa sjukdomar;
- Klinisk grupp II - individer med beprövade maligna tumörer som utsätts för radikal behandling:
- Klinisk grupp III - personer med beprövade maligna tumörer som har fullgjort radikal behandling och är i eftergift.
- IV klinisk grupp - personer med beprövade maligna tumörer, som av en eller annan anledning inte är föremål för speciell antitumörbehandling, men är föremål för palliativ behandling.

Den kliniska gruppen anges nödvändigtvis i patientens diagnos.

I dynamik kan samma patient, beroende på graden av progression av processen och den behandling som utförs, överföras från en klinisk grupp till en annan.

Den kliniska gruppen motsvarar inte på något sätt sjukdomen.

Biopsi av lymfkörteln i nacken är inte informativ

Hej, kan du ge minst en grov uppfattning om graden av allvaret av sjukdomen.
Man, 27 år. En förstorad grupp av lymfkörtlar på nyckelbenet-mastoidmuskel utan tecken på inflammation. Temperaturen är normal, ingen svaghet, ökad svettning, aptitlöshet och vikt. Tumören verkar inte vara stationär, vid olika positioner i nacken är den mer synlig, då mindre rullar den över som lymfkörtlar. Oförändrad i storlek för tredje månaden. Drick en kurs av bredspektrum antibiotikum i början av sjukdomen. Det allmänna fysiska tillståndet förvärras inte, det stör ingenting. Nyligen har en annan nod blivit inflammerad precis över och längre till örat. Han är redan lite nagging. Men det finns inga fler avvikelser från normen.
Biopsin gav inte ett positivt eller negativt svar. Tilldelade test för misstänkt onkologi. EKG och abdominal ultraljud är normalt. HIV är uteslutet. Till dess att en röntgenkropp är klar. Ännu ej mottagna resultat på hepatit, tumörmarkörer. Resultatet av biokemi och det allmänna blodprovet bifogas.

Och en annan fråga. Hur informativt kommer att vara resultatet av ett blodprov för tumörmarkörer? Huruvida deras närvaro i blod bestäms entydigt av onkologi och vice versa, om det inte finns någon, så finns det definitivt ingen onkologi, och om ytterligare studier kommer att behövas.

Relaterade och rekommenderade frågor

27 svar

Välkommen!
Tack så mycket! Röntgen gjort. Lungorna är rena. Andra tester kommer att försöka passera och hitta en bra lora.

Kära Alexey Alexandrovich, jag är mycket tacksam för dig!

God eftermiddag, Alexey Alexandrovich.

ENT föreslår att öppna lymfkörningen öppnas. Inga test har ordinerats (Är det värt att komma överens? Eller är det bättre att bli testad för virus?

Tack för svaret!
Jag håller med dig, men läkarna i slutändan skrämmas av deras osäkerhet. Redan en månad med diagnos, säg inte något och råd inte att ta någonting. Resultatet av analysen för tumörmarkörer var inte ens uttryckt.
Vi går till en annan ENT.

Tack igen för hjälp!

Jag förstår att det här är en öppen punktering, för en sluten kommer inte ge någonting igen?
Detta är en sjukhusvistelse i en vecka. Nästa 2 veckor finns det ingen sådan möjlighet. Ur ditt svar förstod jag att en biopsi inte är brådskande, jag förstod dig korrekt, kan vi ta en paus?

Medan vi väntar på resultaten från biopsi, kan jag fråga din auktoritativa åsikt?
Kirurgens onkolog efter att ha tagit materialet gav en mycket nedslående förutsägelse. Han sa att tumören ser ut som lymfom.
Under denna tid passerade tumörmarkörer. De är bra. Har det varit fall av sådan passiv cancer i din övning? Inte ett enda symptom och analys indikerar inte onkologi. Temperaturen är fortfarande bra. Ingen viktminskning. Andra organ är också normala.
Sjukdomen har pågått i 4 månader och är asymptomatisk. Med undantag för att öka gruppen av noder.

Sök webbplats

Vad händer om jag har en liknande, men annorlunda fråga?

Om du inte hittade den nödvändiga informationen bland svaren på den här frågan, eller om ditt problem är något annorlunda än det som presenteras, försök att fråga läkaren ytterligare en fråga på den här sidan om det står på huvudfrågan. Du kan också ställa en ny fråga, och efter ett tag kommer våra läkare att svara på det. Det är gratis. Du kan också söka efter nödvändig information i liknande frågor på den här sidan eller via sidans sökningssida. Vi kommer vara mycket tacksamma om du rekommenderar oss till dina vänner på sociala nätverk.

Medportal 03online.com utför läkarundersökningar i korrespondens med läkare på webbplatsen. Här får du svar från verkliga utövare på ditt område. För närvarande kan sajten får samråd om 45 områden: allergolog, venereologi, gastroenterologi, hematologi och genetik, gynekolog, homeopat, hudläkare barns gynekolog, barnneurolog, barnkirurgi, barnendokrinolog, näringsfysiolog, immunologi, infektionssjukdomar, kardiologi, kosmetika, speech therapist, Laura, mammolog, medicinsk advokat, narkolog, neuropatolog, neurokirurg, nephrologist, onkolog, onkolog, ortopedkirurg, ögonläkare, barnläkare, plastikkirurg, prokolog, Psykiater, psykolog, pulmonolog, reumatolog, sexolog och androlog, tandläkare, urolog, apotekare, fytoterapeut, phlebologist, kirurg, endokrinolog.

Vi svarar på 95,65% av frågorna.

Lymfkörtelbiopsi recensioner

Hej, kära doktorer!
Jag heter Natalia, jag är 32 år, höjd 168 cm., Vikt 52 kg.

Jag har ett sådant problem. Sedan oktober 2012 har lymfkörtlarna i ljummen på båda sidorna ökat till 2 cm, till vänster armhålan till 2,5 cm, till vänster till halsen till 2,5 cm. Lymfkörtlarna är smärtfria. Ingen viktminskning, nattsvett, heller. Av klagomål om välbefinnande, bara ett "tungt" huvud, d.v.s. skadar inte, men på något sätt pressar i templen. Eftersom orsaken till ökningen av lymfkörtlar inte bestämdes av läkare (antibiotikasåg hjälpte inte), i februari 2013 gjordes en vänstersidig inguinal lymfkörtelbiopsi. Kliniska och biokemiska blodprov är normala, levern och mjälten förstoras inte. I allmänhet passerade jag en hel massa test och fann ingenting.

Här är resultaten av lymfkörtelns histologi (mikroskopisk undersökning):

Lymfkörteln är 2x1x0,3 cm, ytan är jämn, kapseln är tunn, tyget är mjuk elastisk konsistens, i skäret är grårosa med ett centrum av fibros i grindområdet.
En mikroskopisk undersökning av lymfkörtelns ritningsstruktur är helt bevarad. Lymfoida folliklar av olika storlekar och former, med reaktiva centra och utan dem, detekteras. I den interfollikulära zonen observeras hyperplasi av lymfoidvävnaden på grund av proliferationen av små lymfoida celler. Histiocyter, få makrofager sprids, plasmaceller finns. Synliga foci av fibros, särskilt i grindens område. Det finns perivaskulär fibros. Spridning av små kärl noteras. Kapselknut förtjockad. För det mesta infiltreras det med lymfocyter.
Slutsats: Bild av kronisk lymfadenit.
Patologisk slutsats: reaktiv lymfadenit.

Här är resultaten från IGH:

I en IgG-studie med CD20, CD3, BCL2, CD10, CD21, CD5, cyklin Dl, Ki67, lymfoidfolliklarna bildade av CD20-positiva B-lymfoida celler (membranintensiv reaktion) innehållande reaktiva centra, vars celler är BCL2 negativ, CD10 positiv. Ett tätt nätverk av CD21-positiva follikulära dendritiska celler detekteras i zonerna hos de reaktiva centra. De reaktiva centra är omgivna av en bred, klar zon av manteln, cellerna i vilka BCL2 är positiva. Den interfollikulära zonen är något förstorad, dominerad av CD3, CD5-positiva T-lymfoidceller. Alla cyklin Dl-lymfoidceller är negativa (i närvaro av några spridna cyklin D1-positiva histiocyter). Många Ki67-positiva celler detekteras i zonerna av reaktiva folliklar.
Slutsats: Bild av reaktiv lymfadenit.

Jag har följande frågor:
1) Vad säger markörerna i IHG-studien, de testades för virus, infektioner, metastaser?
2) Om inte, behöver det göras?
3) Vad är sannolikheten för att utveckla lymfom efter reaktiv lymfadenit, d.v.s. Hur ofta "flyter" lymfadenit till lymfom?
4) Behöver jag någon behandling, ytterligare forskning, test?

Tack på förhand för svaren!

Tack så mycket, Vadim Valerievich, för det snabba svaret.
Kliniska resultat. blodprov från 29.12.2012g. (i standarder - laboratorienormer):
Hematokrit 38,4 (35-45)
Hemoglobin 12,8 (11,7-15,5)
Erytrocyter 4,29 (3,8-5,1)
MCV (se volymen av Eritre.) 89,5 (81-100)
RDW (breddistribuering). 14 (11.6-14.8)
MCH (jfr Hb i er.) 29,8 (27-34)
MCHC (jfr konc. Hb i er.) 33,3 (32-36)
Blodplättar 225 (150-400)
Leukocyter 5,35 (4,5-11)
Band neutroner. 3 (1-6)
Neutrofil segmentid. 58 (47-72)
Neutrofiler (totalt antal) 61 (48-78)
Lymfocyter 31 (19-37)
Monocyter 6 (3-11)
Eosonofil 2 (1-5)
Basofiler 0 (mindre än 1)
ESR (Westergren) 2 (mindre än 20)

Jag bara varför jag ställde alla dessa frågor ovanför, för att den exakta orsaken till ökningen av lymfkörtlar inte kan fastställas, och en hematolog berättade för mig att den bor och inte "oroar", och den andra hematologen sa att han skulle ta ett blodprov en gång var sjätte månad ingen förklarar egentligen resultaten från biopsi och igha, de säger att allt är bra och allt. Men det måste finnas en orsak till lymfadenit! Så någonstans i kroppen var det något slags misslyckande förmodligen. Jag försöker bara komma till botten av anledningen.
Eller tycker du, Vadim Valerievich, att du måste lämna dig ensam?
Två infektionssjukdomar där jag var, säger de att orsaken till lymfadenit i höga titrar av antikroppar G till kärnantigenet i Epstein-Barr-viruset, jag har mer än 600, med laboratorie normer mer än 20 positiva. Samtidigt har jag mindre än 10 M antikroppar, vilket anses vara ett negativt resultat enligt laboratorie normer. Och hematologen och kirurgen sa att om jag hade varit sjuk med mononukleos under det senaste förflutet, skulle jag ha leukocyter ökat i mitt blod under ett helt år, och så betyder höga antikroppar bara det när jag var sjuk och det är inte orsaken till lymfadenit. Vad tycker du?
Och ändå, Vadim Valerievich, snälla berätta för mig vad som kan associeras med en ökning av lymfkörtlarna, huvudsakligen på den ena sidan (på vänster sida av nacken, vänster armhålan och i ljumsken mycket mer till vänster än till höger)?
Tack så mycket!

1. lugna ner och leva lugnt Om tillväxten fortsätter, efter sex månader eller ett år, upprepa biopsi.

2. Latent järnbrist är sannolikt. Ta järnmedicinen i flera månader vid 50-100 mg järn per dag.

3. skicka blocket för översyn till Peter, till LOPAB, till professor Yu.A. Krivolapova

Hej, kära doktorer!
Jag är 33 år, kvinna, 168 cm lång, vikt 51-52 kg.

Jag har följande problem. Sedan oktober 2012 är förstorade lymfkörtlar inguinal (till vänster är starkare, till höger mindre), axillär till vänster, cervikal framför på vänster sida. Hon passerade alla typer av tester för virus, STI, HIV och många andra saker, såväl som klinisk och biokemisk analys av blod, urinalys - allting är normalt. Vi utförde en biopsi av den största inguinal lymfkörten till vänster. Enligt resultaten av histologi och IHC - kronisk reaktiv lymfadenit. Ingen läkare kunde hitta orsaken, sade de att observera. Samtidigt, i oktober 2012, utfördes en ultraljud av bröstkörtlarna under laktation, doktorn hittade inga formationer, allting är normalt.

Och nu, just den andra dagen, hittade jag en sådan bollförsegling i mitt vänstra bröst (laktation stoppades i slutet av januari 2013). Jag gick till en ultraljud av bröstkörtlarna, sa att det såg ut som en fibroadenom storlek 6x4 mm. Små cystor hittades också i vänster och höger körtlar. Men de sa att utan punktering är det omöjligt att bekräfta fibroadenom.

I samband med ovanstående har jag följande frågor:
1. Om det teoretiskt antas att detta inte är fibroadenom, men bröstcancer, är det en ökning i tre grupper av lymfkörtlar på grund av metastasering i frånvaro av kliniska symptom (ingen viktminskning, ingen temperatur, ingen svettning och inget att oroa sig för)? Och låt oss säga att biopsi lymfkörteln inte var metastatisk.
2. Är det möjligt att öka de tre grupperna av lymfkörtlar på grund av fibroadenom och cyster?
3. Är det möjligt att i oktober 2012, när jag gjorde det första bröstets ultraljud, såg doktorn inte fibroadenom och cyster på grund av laktation, för då hade lymfkörtlarna redan förstorats? Hur mycket laktation kan förhindra?
4. Vilka ytterligare åtgärder ska jag vidta? Jag skulle inte vilja skära ut ett sådant litet fibroadenom, men utan detta, som jag förstår det, kommer ingen ens att göra en exakt diagnos genom punktering, men samtidigt, på grund av långvarig lymfadenopati, är jag rädd att missa cancer. Var vänlig informera mig om en plan för ytterligare åtgärder.

Tack på förhand!

Tack för svaret, Alexander!

Och om du gör en biopsi, vilken är bäst? Ta helt bort en tumör eller en fin nål eller någon annan?

Hej, kära doktorer! Återigen ber jag dig om hjälp.

Lymfkörtlar, om vilka det fick höra i det första inlägget, var så - öka inte och minska inte. Redan 1,5 år till dem (sedan oktober 2012).

Men nu uppstod nästa problem.
Den 6 augusti 2013 visade en abdominal ultraljudsskanning att levern förstorades. Här är en beskrivning:
Levern. akustisk åtkomst: tillfredsställande
läge: typiskt
konturer: slät
storlekar: höger dela 164 mm
vänster lob 61 mm
en svansfraktion av 22 mm
parenkymstruktur: homogen
ekchogenicitet hos parenkymet: medium
volyminformationer som inte identifierats
kärlmönster sparat
intrahepatiska kanaler ej dilateras
Leverårer är inte dilaterade
portåre 12 mm (vid normala övre gränsen)
lägre vena cava 20 mm (även vid normala övre gränsen).
Slutsats: Echografiska tecken på måttlig hepatomegali.

Och i mjälten på grund av förtjockning av väggen upp till 4 mm, gjordes en diagnos av kronisk cholecystit utan stenar. För resten av kropparna är allt normalt.

30.10.2013g. Jag bestämde mig än en gång för att göra en buk ultraljud för att se dynamiken. Här är en beskrivning:
Levern. vänster lobe - tol. 5,7 cm, CCR - 9,7 cm.
right lobe - tol. 10,9 cm, CWR - 16 cm.
konturerna är släta, strukturen är homogen, ekogeniteten ökas måttligt, de hepatiska kanalerna är inte dilaterade,
portalvein 1,2 cm (vid normala övre gränsen)
1,6 cm inferior vena cava
Slutsats: Echo-tecken på diffusa förändringar i leverns struktur, måttlig hepatomegali.
Också längs mjälteväggen förtjockning upp till 3 mm. Med resten av kropparna - normen.

När jag undersökts för förstorade lymfkörtlar gjorde jag också en buk ultraljud den 27 december 2012 och levern var av följande storlekar:
höger lob 58,6 mm
vänster lob 130,7 mm
dvs från december 2012 till augusti 2013 har levern ökat väldigt signifikant.
Ett blodprov är normalt. Biokemi från 01/17/14:
ALT - 16 (mindre än 31)
AST-15 (mindre än 31)
albumin 45 (35-52)
totalt bilirubin 6,3 (3,4-20,5)
bilirubin rakt 2,9 (mindre än 7,9)
GGT 20 (mindre än 32)
LDG 136 (125-220)
urinsyra 209 (150-350)
totalt protein 70 (64-83)
beta-2-mikroglobulin 1700 (0,670-2,329)
kolinesteras 9657 (5860-11800)
SchF 53 (40-150)
C-reaktivt protein 0,4 (0-5)
Haptoglobin 133 (35-250)
ceruloplasmin 41 (22-60)
TSH 0,908 (0,4-4)
Kvik 107 (78-142) protrombin
INR 0,92
Fibrinogen 2,5 (2-4)
Glukos 5,1 (4,1-5,9)
Alfafetoprotein är mindre än 1,66
REA 0,6 (mindre än 5)
HIV, syfilis, hepatit B och C-negativ (regelbundet donerar jag i 1,5 år.)

Senaste analyser av blodbiokemi från 03/05/2014 nästan samma som från 01.17.2014g. - Allting är normalt.

30.01.2014g. gjorde MSCT bröstkorg och bukhålighet. Det finns inga kommentarer på bröstkaviteten - allt är rent. På bukhålan beskrivningen:
Studien utfördes enligt ett standardprotokoll mot bakgrund av tarmslingor som kontrasterar en vattenlösning av urografin.
Leveren förstoras och sticker ut 5 cm från under kanten av costalbuken, dess konturer är jämn och klar, parenkymens struktur är homogen, densiteten förändras inte. Inuti och extrahepatiska kanaler förlängs inte.
Gallblåsan är av normal storlek och form, dess vägg är inte förtjockad, dess konturer är jämn, klara, innehållet är enhetligt. Konkretioner ej hittades.
Mjältet är inte förstorat, dess konturer är jämn, tydliga, i parenkymet finns en singelkalcinat upp till 0,3 cm i diameter.
Bukspottkörteln, binjurarna - normala. Njurar - beskrivningen är normal, men 2 beräkningar med en diameter på 0,1-0,2 cm bestäms.
Abdominal aorta expanderas inte, dess väggar ändras inte.
Lymfkörtlar i bukhålan och retroperitonealutrymmet förstoras inte. Vätska i bukhålan upptäcktes inte.

Således finns i alla studier en förstorad lever. Läkaren som gjorde MSCT för mjältkalcinate och förstorade lymfkörtlar sa att jag kanske hade malaria, även om jag inte observerade några symptom på malaria i mig själv.
Lite om mig själv: Jag dricker inte alkohol alls de senaste 4 åren, innan jag drack väldigt lite (högst 300 gram vodka per år), jag äter inte särskilt fet mat, det händer självklart men inte mer än tidigare.
Klagomål: någonstans i oktober 2013, känslan av en konstant tyngd på höger sida, blev stolen ljusare, inte mörkbrun, men något mer röd, och urinen blev ljusare, färgen liknade furatsilin.

Med en förstorad lever gick jag till en smittsam sjukdom, sedan Jag har förhöjda titlar till EBV - yad.bel. - över 600 (mindre än 5 negativa) kepsar. Br. - 89,2 (mindre än 20 - negativa), och de ökar gradvis under de senaste 1,5 åren, och den smittsamma sjukdomsspecialisten sa året som förmodligen lymfkörtlarna förstorades på grund av EBV. Den smittsamma sjukdomen såg ut och sa att det var konstigt att levern testerna var normala och levern förstorades, att levercellerna brukar bryta ner och enzymerna stiger och så vet hon inte vad det är från. Hon var också generad av portvenen, som ligger på normens övre gräns. Allmänt sagt att gå till en gastroenterolog. Jag gick till en gastroenterolog, hon sa också att hon inte visste varför, hon sa att även om det finns några problem med magen eller tarmarna, då kan levern inte öka från detta. Hon sa att du kan göra en gastroskopi, koloskopi, leverbiopsi. Även om jag vill försöka göra utan biopsi. Rekommenderas för att göra följande test, som jag gjorde den 03/05/2014:
antikroppar mot mitokondrier - titer mindre än 1:40
antinuclear faktor - titer mindre än 1: 160
antikroppar mot släta muskler - titer mindre än 1:40.
Slutsats: Ett negativt ANF-resultat med en sannolikhet på ca 90% utesluter diagnosen SLE, diffus sklerodermi, Sjogrens syndrom, CREST-syndrom, blandad bindvävssjukdom, sekundärt antifosfolipidsyndrom, oligoartikulär form av JRA; och även med en sannolikhet på 80% utesluts de vanligaste formerna av autoimmun leverskada, inklusive autoimmun hepatit typ 1 och primär biliär cirros.
Antinuclear faktor kan vara negativ hos enskilda patienter med SLE, kutan lupus erythematosus, polymyosit, antifosfolipid syndrom, vilket kräver en ytterligare undersökning.
Frånvaron av antimitokondriella antikroppar (AMA) gör det möjligt att utesluta diagnosen primär gallcirrhosis (PBC) med 95% sannolikhet. I mycket sällsynta fall isoleras PBC isolerat från andra serologiska markörer (ANC, sp100, gp210, PML).
Eftersom antikroppar mot glatta muskler (AGMA) endast observeras hos 40-60% av patienterna med autoimmun hepatit typ 1, minskar avsaknaden avsevärt sannolikheten, men utesluter inte diagnosen autoimmun hepatit. Vid den komplexa undersökningen av autoimmun leverpatologi kan detekteras andra serologiska markörer, inklusive antikroppar mot AMA-M2 (PDC), LC-1 och SLA / LP-1-antigener och ett antal andra. I debuten av autoimmun hepatit är detektion av antikroppar mot asialoglykoproteinreceptor (ASGPR) och hypergammaglobulinemi av stor diagnostisk betydelse.
Även immunoglobuliner:
En 1,52 (0,40-3,50)
M 0,5 (0,7-2,8)
G 13,6 (8-18). Sålunda sänks immunoglobulin M.

I allmänhet sa gastroenterologen att detta inte var deras profil och skickades igen till en smittsam sjukdomsspecialist. Och så går jag runt om läkarkretsen i 1,5 år (infektionssjukdomar hematologist-gastroenterolog).

Och nu vill jag veta i vilken riktning jag ska gå vidare i samband med tillägg av en förstorad lever till lymfkörtlarna:
- hematologi (onkologi) - kan det fortfarande lymfom?
- Gastroenterologi - Problem med något annat organ i mag-tarmkanalen kan orsaka en ökning av levern?
- Är en infektionssjukdomssjukdom ett kroniskt EBV-virus eller någon annan?

Och vilka andra test behöver jag gå igenom för att bekräfta (utesluta) en möjlig diagnos?

Tack så mycket för att du läser och tack på förhand för svaren.

yanlaros

Yan laros

Vi flyttade till Krim

Lymfkörtelbiopsi vid Alexandrov Research Institute of Oncology

Idag gick vi för att göra en biopsi av lymfkörteln. Uppriktigt visade allting sig att vara något enklare än vi trodde. En timme efter operationen kände sig makan redan bra och vi gick hem. Men första saker först.

Vi kom fram till en timme, eftersom vi var rädda för att vara sent. Dessutom måste vi som utlänningar betala, och för detta behövde vi spendera tid för att betala för operationen och att underteckna serviceavtalet.

Faktum är att allt hände annorlunda. Omkring 10 personer samlades vid ingången till operationsstugan. En sjuksköterska kom ut och meddelade namnen på de som är registrerade för idag. Av någon anledning framkom inte vårt namn. Men lyckligtvis blev detta missförstånd snabbt löst. Det visade sig att vi helt enkelt glömde att ange transaktionsbladet.

Därefter skickades hans fru och alla besökare till ett besök hos en läkare. Efter 15 minuter avslutades inspektionen, och makan återvände till oss med sin dotter i korridoren för att vänta. Som det visade sig är operationen för makan ledig. Ett uppehållstillstånd visade sig vara tillräckligt för att vitrysslandarna skulle få denna tjänst helt gratis. Jag blev mycket förvånad. För en vecka sedan sökte jag frantiskt efter en klinik i Israel, där en sådan operation kostar från 1 900 till 4 000 dollar. Vad kan jag säga.

Kvinna ledde operationen först. Mest troligt eftersom vi var med ett litet barn, och doktorn märkte det.

Operationen ägde rum under lokalbedövning. Varade ca 20 minuter. Då sågs såret upp och makan gick äntligen tillbaka till oss. Först när jag kom tillbaka, kände jag mig yr, men efter 15 minuter var allt normalt och vi gick till bilen.

Tack gud, min skönhet är i en stridsstämning. På många sätt, tack till er alla som stöder oss med goda ord och inte bara. Tack och böja till jorden

Det enda hon upplever är att hennes ansikte är lite svullet. Men för mig är hon alltid den vackraste och älskade i världen.

Preliminära resultat kommer att vara antingen på måndag eller onsdag. Fullständigt resultat kommer endast att vara inom 10 arbetsdagar. Så vi ber och hoppas på det bästa.

Tack igen mina kära vänner. Som jag redan skrev, behöver vi inte materiell hjälp än. Denna fråga har skjutits upp tills klarhet i den exakta diagnosen, kursen och metoderna för behandlingen, och viktigast av allt, dess kostnad. Så snart något är känt, kommer jag definitivt att informera dig.

Enligt resultaten från föregående inlägg samlade vi med din hjälp 3450 rubel. Du kan inte ens föreställa dig hur trevligt det var att inse att det finns så många omtänksamma människor runt. De som inte kunde ge materiellt stöd hjälpte oss på alla sätt med ett vänligt ord. Tack igen. Tack från hela hjärtat och en låg båge till dig

Lymfkörtelbiopsi gjort till någon?

Mina knutar på min nacke har utvidgats i flera år. Och sedan började de öka över hela kroppen.

Gick till kirurgen. Omedelbart i receptionen skickades en punktering av lymfkörteln, som skickades till biopsi.

Efter skickad till smittsamma sjukdomar. Han utsåg test för fem tusen rubel, på webben, cmv, herpes.

Idag ringer kirurgen och ropar, du har en dålig biopsi, tar snabbt de tester som smittsjukdomsläkaren har utsett och hänger upp)))

Jag ringer och frågar, men vad betyder det dåligt. Han säger, du har en infektion eller ett virus. Jag vet det här, för hundra år, redan kronisk rinit och tonsillit.

Jag är bara en tjej, jag hittar inte informationen på internet, men jag kommer bara till denna skönhet i övermorgon.

Vad dålig biopsi kan vara? Vad är det i allmänhet indikatorer?

Rakpobedim.ru

Bröstcancer. Panic.

  • som
  • Gillar inte
Vera1976 07 mars 2019

Catherine (07 mars 2019 - 19:19) skrev:

  • som
  • Gillar inte
Catherine 08 mars 2019

Vera1976 (07 mars 2019 - 22:20) skrev:

  • som
  • Gillar inte
Lol 08 mars 2019

Catherine (08 mars 2019 - 00:04) skrev:


SPECT-CT eller PET-CT - Ett radioaktivt läkemedel administreras intravenöst till patienten, och efter en viss tid (läkemedlet måste distribueras) med hjälp av utrustning ser den sin rumsfördelning i cellerna, vävnaderna eller organen hos personen som undersöks. Med hjälp av datorsystem bildas en bild.
Så det här alternativet är som standard mer informativt. Här är en svag länk, bara en specialist som kan inkompetent dechifiera de erhållna resultaten (för detta granskas de om patienten tvivlar)
Ultraljud är ett ultraljudstest med viss oscillationsrenhet som fokuserar vågorna och reproducerar bilden.
I tillgängliga ord, ett foto av den övergripande bilden. Utanför.. och tumören består av många komponenter, i synnerhet är fibros närvarande, och CT-skanning kommer inte att visa det, den här vävnaden kommer inte att ackumulera priparatformerna. är en icke-cancervävnad som deformeras från den inflammatoriska processen utan onco-celler. Därför skillnaden i storlek..
Det rekommenderas att göra forskning på samma utrustning (det minsta felet kommer att bli)

Lymfkörtelbiopsi: när och hur utförs, recensioner, pris

Lymfkörtelbiopsi - ett invasivt diagnostiskt ingrepp som syftar till att avlägsna ett prov av lymfkörtelvävnaden för efterföljande histologisk undersökning. Denna teknik används ofta vid diagnos av maligna neoplasmer av olika lokaliseringar: med hjälp kan läkaren säkert berätta om det finns cancerceller i det material som studeras eller inte.

Bland alla metoder för morfologisk undersökning anses lymfkörtelbiopsi vara den mest konservativa, eftersom det inte kräver omfattande kirurgisk åtkomst. De flesta kliniker använder moderna metoder för biopsi, varigenom procedurens varaktighet minskar till 5-7 minuter.

När en lymfkörtelbiopsi utförs

I regel utförs en lymfkörtelbiopsi för att diagnostisera tumörsjukdomar och i synnerhet tidig upptäckt av regionala metastaser. Mycket mindre ofta tillvägagångssätt vid denna procedur vid misstanke om relativt sällsynta infektiösa processer som uppträder vid lymfadenopati-syndrom (till exempel kattrotsjukdom, cytomegalovirusinfektion).

En separat kategori av indikationer för lymfkörtelbiopsi är diagnosen hemoblastos eller maligna neoplasmer i det hematopoietiska systemet (leukemier, lymfom). I dessa sjukdomar är lymfoidvävnaden bland de första som påverkas, och den tidiga morfologiska forskningen erbjuder möjligheter till komplex behandling med det bästa resultatet.

Allmänna indikationer på punktering följt av histologi är följande förändringar i lymfkörteln:

  • ovanlig ökning i storlek (lymfadenopati);
  • vänlig utvidgning av lymfkörtlar av olika grupper (polyadenopati);
  • smärta på palpation och rodnad i huden (lymfadenit);
  • en testovy konsistens i närvaro av andra synliga förändringar;
  • bildandet av bubo och fistel med separation av purulenta innehåll;
  • förändringar i den allmänna analysen av blod, som liknar dem med hemoblastos (en kraftig ökning av antalet enskilda blodkroppar).

Preoperativ diagnos

Före en biopsi ska patienten genomgå en allmän klinisk undersökning för att utesluta eventuella kontraindikationer. Förberedelse för studien bestäms av lokalisering av lymfkörteln:

  • Om den axillära eller inguinala lymfkörteln punkteras, måste all hår försiktigt avlägsnas från dessa områden;
  • före biopsi av mediastinumens lymfkörtlar bör en röntgen- eller CT-skanning av bröstet tas;
  • biopsi av de mesenteriska lymfkörtlarna i bukhålan är en komplett bukoperation och kräver lämplig beredning.

I allmänhet, desto mer invasiv intervention, desto mer preliminära undersökningar behöver göras. Ett allmänt och biokemiskt blodprov, koagulogram, urin och blodprov för HIV-infektion, viral hepatit och syfilis krävs. Patienter äldre än 30-35 år rekommenderas att göra ett kontroll EKG för att utesluta eventuella hjärtafvikelser som kan vara kontraindicerade för förfarandet. Om du har några kroniska sjukdomar, måste du få biopsitillstånd från lämplig specialist.

Metodiken av

Det finns två huvudsakliga metoder för lymfkörtelbiopsi - punktering och excision. Valet av en viss metod beror på den misstänkta patologin och mängden vävnad som behövs för histologisk undersökning.

Punktera biopsi av lymfkörteln

Den enklaste tekniken, som är jämförbar i komplexitet med den vanliga injektionen. Förfarandet utförs antingen under lokalbedövning eller utan anestesi, eftersom graden av smärta är minimal.

Allmän procedur för punktering:

  1. Behandling av det kirurgiska fältet: rakning och behandling av huden med antiseptika.
  2. Intradermal administrering av anestesi (valfritt steg).
  3. Bestämning av en misstänkt lymfkörtel genom palpation eller ultraljud.
  4. Introduktion till lymfkörteln i den tunna nålen.
  5. "Pumpning ut" en liten mängd celler (på grund av vad denna biopsi kallas aspiration). Om trefinebiopsi utförs med användning av en tjock nål, tas en integrerad vävnadskolonn utan grov förstörelse av deras struktur.
  6. Ta bort nålen och applicera ett gips.

Med hjälp av punktering undersöka lymfkörtlarna i armhålorna och ljummen, liksom i nacken. Denna teknik används också för intraoperativ biopsi av sentinell lymfkörtlar i bröstcancer, liksom vid diagnos av melanom. Punkteringen visas om en granskning av det kirurgiska fältet inte tillåter fullständig resektion (till exempel mediastinoskopi eller mediastinala endoskopi).

Lymfkörtel excision biopsi

Även känd som resektion. Det utförs när en misstänkt lymfkörtel ligger i kroppshåligheterna, såväl som i närvaron av täta konglomerat ("paket") av lymfkörtlar i lymfom och leukemier.

I de flesta fall utförs sådana insatser under generell anestesi. Vanligtvis tas lymfkörteln helt bort från den omgivande fibern. Återhämtning efter manipulation är densamma som efter operationen.

Efter biopsi

Komplikationer efter en biopsi är extremt sällsynta. De vanligaste av dessa är blödning från ett operativt sår, som hos personer med normal blodkoagulation stannar spontant inom några minuter.

Inom 3-4 dagar efter studien kan en ökning av andra lymfkörtningar observeras i sårområdet, vilket är kroppens naturliga reaktion på skada.

Histologisk undersökning tar i genomsnitt ca 7-10 dagar. De slutliga villkoren för beredskap av resultaten beror på laboratoriet och dess avstånd från kliniken.

Recensioner lymfkörtel biopsi

En hematolog skickade mig för en biopsi när han avslöjade 70 tusen leukocyter i test. Jag lugnade mig omedelbart och sa att det inte fanns något att frukta: de skulle göra allt under anestesi, själva punkteringen håller sig i ca 5 minuter. Så visade det mig att jag var orolig mycket för att dölja mig. Tyvärr blev resultaten dåliga: hela lymfkörteln ersattes av tumör leukocyter. Tack Gud, det fanns inga screenings i andra organ - jag gjorde specifikt PET.

Tatyana, 51 år, Minsk

Jag blev inlagd på sjukhuset på nyårsafton med svåra buksmärtor och temperatur (lycklig, inget kan sägas). De gjorde alla typer av röntgenstrålar, ultraljud shmuzi, sade bara att det var en mesadenit, det vill säga en ökning i lymfkörtlarna i bukhålan. Det finns ingen appendicit, pankreatit och så vidare. De erbjöd sig att göra laparo med en biopsi, gick han med. Allt gick bra, även om anestesen inte var så bra - det fanns en slags berg-och dalbana i barnvaggan. Jag vaknade efter 2 timmar, började gå efter 3 mer, allt verkar vara ganska bra. Resultaten var klara nästa dag - de satte upp pseudotuberkulos. Översatt till en infektion, föreskrivna antibiotika, smärtor borta, urladdad efter en vecka. Jag vet inte varför jag fick biopsi, men i alla fall blev det lättare för mig.

Mikhail, 47 år gammal, Tambov

Lymfkörtelbiopsipriser

Tabellen visar de genomsnittliga priserna för lymfkörtelbiopsi i Ryssland per 2019.

yanlaros

Yan laros

Vi flyttade till Krim

Lymfkörtelbiopsi vid Alexandrov Research Institute of Oncology

Idag gick vi för att göra en biopsi av lymfkörteln. Uppriktigt visade allting sig att vara något enklare än vi trodde. En timme efter operationen kände sig makan redan bra och vi gick hem. Men första saker först.

Vi kom fram till en timme, eftersom vi var rädda för att vara sent. Dessutom måste vi som utlänningar betala, och för detta behövde vi spendera tid för att betala för operationen och att underteckna serviceavtalet.

Faktum är att allt hände annorlunda. Omkring 10 personer samlades vid ingången till operationsstugan. En sjuksköterska kom ut och meddelade namnen på de som är registrerade för idag. Av någon anledning framkom inte vårt namn. Men lyckligtvis blev detta missförstånd snabbt löst. Det visade sig att vi helt enkelt glömde att ange transaktionsbladet.

Därefter skickades hans fru och alla besökare till ett besök hos en läkare. Efter 15 minuter avslutades inspektionen, och makan återvände till oss med sin dotter i korridoren för att vänta. Som det visade sig är operationen för makan ledig. Ett uppehållstillstånd visade sig vara tillräckligt för att vitrysslandarna skulle få denna tjänst helt gratis. Jag blev mycket förvånad. För en vecka sedan sökte jag frantiskt efter en klinik i Israel, där en sådan operation kostar från 1 900 till 4 000 dollar. Vad kan jag säga.

Kvinna ledde operationen först. Mest troligt eftersom vi var med ett litet barn, och doktorn märkte det.

Operationen ägde rum under lokalbedövning. Varade ca 20 minuter. Då sågs såret upp och makan gick äntligen tillbaka till oss. Först när jag kom tillbaka, kände jag mig yr, men efter 15 minuter var allt normalt och vi gick till bilen.

Tack gud, min skönhet är i en stridsstämning. På många sätt, tack till er alla som stöder oss med goda ord och inte bara. Tack och böja till jorden

Det enda hon upplever är att hennes ansikte är lite svullet. Men för mig är hon alltid den vackraste och älskade i världen.

Preliminära resultat kommer att vara antingen på måndag eller onsdag. Fullständigt resultat kommer endast att vara inom 10 arbetsdagar. Så vi ber och hoppas på det bästa.

Tack igen mina kära vänner. Som jag redan skrev, behöver vi inte materiell hjälp än. Denna fråga har skjutits upp tills klarhet i den exakta diagnosen, kursen och metoderna för behandlingen, och viktigast av allt, dess kostnad. Så snart något är känt, kommer jag definitivt att informera dig.

Enligt resultaten från föregående inlägg samlade vi med din hjälp 3450 rubel. Du kan inte ens föreställa dig hur trevligt det var att inse att det finns så många omtänksamma människor runt. De som inte kunde ge materiellt stöd hjälpte oss på alla sätt med ett vänligt ord. Tack igen. Tack från hela hjärtat och en låg båge till dig